اختلالات مربوط به غده تیروئید که یکی از غدد مهم بدن جهت تولید هورمون های حیاتی می باشد می تواند سبب ایجاد مشکل در عملکرد تمام اعضا از قلب گرفته تا کبد و کلیه گردد. پرکاری تیروئید یکی از این اختلالات است که امروزه افراد زیادی را درگیر کرده است. این افراد بر اساس میزان شدت بیماری خود ناچارند داروهای شیمیایی با دوزهای مختلف را مصرف نمایند. اما تحقیقات نشان داده است که غذاهایی که به صورت عمده در برنامه غذایی روزانه فرد گنجانده می شوند نیز می توانند تأثیر بسزایی در کمک به بهبود عملکرد تیروئید و کنترل و یا حتی درمان بیماری مذکور داشته باشد. رژیم غذایی پرکاری تیروئید یک رژیم غذایی کاملا تعریف شده و مشخص نیست که در اختیار عموم بیماران قرار گیرد. اما بایدها و نبایدهایی دارد که برخی از آن ها را برای شما بیان می کنیم.
مبتلایان به پرکاری تیروئید چه غذاهایی بخورند
هورمون هایی که توسط غده تیروئید ترشح می شوند وظیفه حفظ تعادل دمای بدن، کمک به تولید انرژی بدن و همچنین کمک به عملکرد قلب و مغز و سایر ارگان های بدن را بر عهده دارند. هورمون بیش از حد موجود در بدن به منزله سم است. بنابراین باید به هر طریقی کنترل شود. برای آنکه این کار توسط رژیم غذایی پرکاری تیروئید انجام شود می توانید مواد غذایی زیر را در رژیم روزانه خود بگنجانید:
غذاهای دارای ید کم
ید یکی از عناصر مهم دخیل در تولید هورمون توسط غده تیروئید است. میزان یدی که به بدن شما می رسد با میزان هورمون های تولید شده رابطه مستقیم دارد. بنابراین یک رژیم غذایی کم ید می تواند به کاهش سطح این هورمون ها کمک کند. نمک بدون ید، میوه ها و آجیل ها، عسل، سیب زمینی و نان بدون نمک از جمله مواد غذایی مفید برای مبتلایان به پرکاری تیروئید است.
ویتامین ها و مواد معدنی
برخی از ویتامین ها و مواد معدنی نیز در عملکرد غده تیروئید مؤثرند. به عنوان مثال کمبود آهن می تواند پرکاری تیروئید را تشدید کند. همچنین غذاهای حاوی سلنیوم می توانند به عملکرد متعادل این غده کمک کند. روی، ویتامین D و کلسیم نیز باید به میزان کافی در رژیم غذایی پرکاری تیروئید جای گیرند.
چربی های سالم و غیر لبنی
چربی های فراوری نشده و کاملا سالم می توانند در رفع التهاب و متعادل سازی عملکرد تیروئید مؤثر باشند. بنابراین توصیه می کنیم افرادی که تیروئید پرکار دارند چربی هایی چون روغن زیتون، نارگیل یا آفتابگردان، روغن بذر کتان و کره مغزها را در رژیم روزانه خود داشته باشند.
سبزیجات
برای آنکه بیش فعالی تیروئید شما جبران شده و سطح هورمون ها به تعادل برسند سبزیجات چلیپایی بخورید. از جمله این سبزی ها می توان به خانواده کلم (کلم بروکلی، بروکسل، گل کلم) و همچنین خردل و شاخه های بامبو اشاره کرد.
غذاهایی که پرکاری تیروئید را تشدید می کنند
با توجه به گفته های بالا، رژیم غذایی تیروئید پرکار باید کمترین میزان ید را داشته باشد. بنابراین از خوردن غذاهایی که به طور طبیعی ید دارند و یا غنی شده با ید هستند از جمله میگو، ماهی، جلبک دریایی، لبنیات، زرده تخم مرغ، نمک یددار و … اجتناب کنید. همچنین گلوتن که از غلاتی مانند گندم و چاودار و .. به دست می آید باید در رژیم غذایی محدود شود. سویا و کافئین از دیگر مواردی هستند که می توانند برای مبتلایان به این بیماری مضر باشند.