غذا دادن به نوزاد یک تعهد شبانه روزی است. همچنین فرصتی برای ایجاد پیوند با جدیدترین عضو خانواده است. به همین دلیل در این مقاله شمارا با نکات مهم غذای نوزاد آشنا میکنیم.
نکات مهم غذای نوزاد چیست ؟
- شیر مادر یا شیر خشک
مهم ترین اصل در برنامهی نکات غذای نوزاد توجه به شیر مادر است. شیر مادر غذای ایده آل برای نوزادان است – با استثنائات نادر. اگر امکان شیردهی وجود ندارد، از شیر خشک استفاده کنید. نوزادان سالم به غلات، آب، آب میوه یا مایعات دیگر نیاز ندارند.
- نوزاد خود را از روی نشانه تغذیه کنید
بیشتر نوزادان به 8 تا 12 بار در روز نیاز دارند – تقریباً هر دو تا سه ساعت یک بار تغذیه.
به دنبال علائم اولیه آمادگی برای تغذیه باشید. نشانهها عبارتند از حرکت دستها به سمت دهان، مکیدن مشتها و انگشتان و ضربه زدن به لبها. هیاهو و گریه نشانه های بعدی هستند. هر چه زودتر هر شیردهی را شروع کنید، احتمال کمتری وجود دارد که به آرام کردن کودک دیوانه نیاز داشته باشید.همانطور که کودک شما بزرگتر می شود، ممکن است شیر بیشتری را در مدت زمان کمتری در هر بار شیر خوردن دریافت کند.
- مکمل های ویتامین D را در نظر بگیرید
توجه به ویتامین از دیگر نکات غذای نوزاد است. از پزشک کودک خود در مورد مکمل های ویتامین D برای کودک بپرسید، به خصوص اگر شیر می دهید. شیر مادر ممکن است ویتامین D کافی را تامین نکند، که به کودک شما کمک می کند کلسیم و فسفر – مواد مغذی لازم برای استخوان های قوی را جذب کند.
- انتظار تنوع در الگوهای غذایی نوزاد خود را داشته باشید
نوزاد شما لزوماً هر روز یک مقدار غذا نمی خورد. در طول جهش رشد – اغلب در دو تا سه هفته پس از تولد – ممکن است نوزاد شما در هر بار تغذیه بیشتر مصرف کند یا بخواهد دفعات بیشتری تغذیه شود. به جای مراقبت دقیق روی ساعت، به علائم اولیه گرسنگی پاسخ دهید.
- به غرایز خود و غرایز نوزادتان اعتماد کنید
ممکن است نگران این باشید که نوزاد شما به اندازه کافی غذا نمی خورد، اما نوزادان معمولاً می دانند که چقدر نیاز دارند. روی مقدار، دفعات یا مرتباً غذا خوردن نوزادتان تمرکز نکنید. در عوض، به دنبال:
- افزایش وزن ثابت
- رضایت بین تغذیه
در روز پنجم پس از تولد، حداقل شش پوشک خیس و سه بار یا بیشتر مدفوع در روز
اگر نوزاد تازه متولد شده وزن اضافه نمی کند، کمتر از شش پوشک در روز خیس می کند یا علاقه کمی به تغذیه نشان می دهد، با پزشک تماس بگیرید.
هر تغذیه زمانی را برای پیوند با نوزاد خود در نظر بگیرید
در طول هر شیردهی نوزاد خود را نزدیک نگه دارید. به چشمان او نگاه کنید. با صدای ملایم صحبت کنید. از هر تغذیه به عنوان فرصتی برای ایجاد حس امنیت، اعتماد و راحتی در نوزاد خود استفاده کنید.
- تغذیه ثابت نگه دارید
عدم تغییر در زمان تغذیه از مهم ترین نکات غذای نوزاد است. اگر سایر اعضای خانواده یا مراقبین قسمتی از زمان به کودک شما شیر می دهند، مطمئن شوید که از همان روال و روش های تغذیه ای که شما استفاده می کنید استفاده می کنند.
- بدانید چه زمانی باید کمک بخواهید
اگر در شیردهی مشکل دارید، از یک مشاور شیردهی یا پزشک کودک خود کمک بخواهید – به خصوص اگر هر شیردهی دردناک است یا وزن کودک شما افزایش نمی یابد. اگر با یک مشاور شیردهی کار نکرده اید، از پزشک کودک خود بخواهید که ارجاع دهد یا با بخش زنان و زایمان در یک بیمارستان محلی مشورت کنید.
برنامه های تغذیه برای نوزاد
تا 6 ماهگی
توجه به ساعت اولیه مهم ترین نکته در غذای نوزاد است. از اولین ساعت تولد تا 6 ماهگی، کودک شما می تواند تمام مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و تکامل را از شیر شما دریافت کند. او به هیچ چیز دیگری نیاز ندارد – بدون آب، چای، آب میوه، فرنی یا هر غذا یا مایعات دیگری در این دوره.
باور غلط . نوزادان زودتر از 6 ماهگی به غذای جامد نیاز دارند
هنگامی که به طور مکرر به کودک خود شیر می دهید، شروع غذاها زودتر از 6 ماهگی ضروری نیست و حتی می تواند مضر باشد.
معرفی غذاها یا مایعات غیر از شیر مادر به کودک قبل از 6 ماهگی می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند اسهال را در او افزایش دهد که می تواند او را لاغر و ضعیف کند و حتی زندگی او را تهدید کند. همچنین ممکن است کودک شما کمتر شیر بخورد، بنابراین میزان شیر شما، حیاتی ترین غذای او، ممکن است کاهش یابد.
شیر مادر امن ترین و سالم ترین غذا در 6 ماه اول زندگی برای همه کودکان در همه جا است. این یک منبع ثابت و ایمن از تغذیه ضروری است، در هر کجای دنیا که شما و کودکتان زندگی می کنید.
علائم تغذیه طبیعی در نوزاد
اگر کودک خود را در حالی که هنوز کمتر از 6 ماه دارد با دستانش نزدیک دهانش می بینید، ممکن است فکر کنید که او به اندازه کافی از شیر شما نمی خورد. در واقع کودک شما علائم تغذیه طبیعی را نشان می دهد، اما اکنون که او بزرگتر شده است، آنها رشد کرده اند. این بدان معنا نیست که کودک شما زود به غذای جامد نیاز دارد. کودک شما از 6 ماهگی آماده است.
هم دختر و هم پسر بچه برای سالم بودن و رشد قوی و باهوش به مقدار یکسانی غذا نیاز دارند. شیر شما به تنهایی نیازهای تغذیه ای پسر یا دختر را در ماه های اول زندگی برآورده می کند.
6 ماه به بالا
وقتی کودک شما به 6 ماهگی می رسد، رشد و تکامل سریع او به انرژی و مواد مغذی بیشتری نسبت به شیر شما نیاز دارد. او باید علاوه بر شیر مادر، شروع به خوردن غذاهای جامد نیز کند تا نیازهای رو به رشد خود را تامین کند.
چه زمانی به کودک خود غذای جامد بدهید؟
معمولا غذای جامد یکی از نگرانی مادران در برنامه غذای نوزاد است. مادر ها نمیدانند چه زمانی باید به کودکان خود غذای جامد بدهند. هر زمان که دیدید کودک علائم تغذیه می دهد به او شیر بدهید. پس از شستن دست ها با صابون، دو بار در روز به کودک خود فقط دو تا سه قاشق غذای نرم مانند فرنی، میوه های له شده یا سبزیجات بدهید. مثل قبل به شیردهی خود ادامه دهید.
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه نمی کنند
اگر به کودک خود شیر نمی دهید، بهترین زمان برای آشنایی او با غذاهای جامد نیز 6 ماهگی است. این سنی است که همه نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند یا نه، باید شروع به دریافت غذاهای جامد کنند تا مطمئن شوند که تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن در حال رشد خود را دریافت می کنند.
زندگی با HIV
اگر با HIV زندگی می کنید، در 6 ماهگی کودک خود را با اولین غذاهای جامد خود آشنا کنید و در حین مصرف داروهای ARV و پیروی از برنامه درمانی خود، به او شیر دهید.
برای شروع غذای جامد زیاد منتظر نمانید
بدن کودک شما به انرژی و مواد مغذی اضافی برای کمک به رشد او نیاز دارد. انتظار طولانی مدت ممکن است باعث شود که وزن کودک شما با سرعت مناسب متوقف شود و او را در معرض خطر لاغری و ضعیف شدن قرار دهد.
برنامه غذای نوزاد و توجه به آن
برای نوزاد، شیر مادر بهترین است. تمام ویتامین ها و مواد معدنی لازم را دارد. شیرخشک های مخصوص نوزادان برای نوزادانی که مادرانشان قادر به شیر دادن نیستند یا تصمیم می گیرند شیر ندهند موجود است.
معمولاً نوزادان در حدود 6 ماهگی آماده خوردن غذاهای جامد هستند. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد بهترین زمان برای شروع کودک خود مشورت کنید. اگر هر بار یک غذای جدید معرفی کنید، میتوانید غذاهایی را که باعث ایجاد آلرژی در کودکتان میشوند، شناسایی کنید. واکنش های آلرژیک شامل بثورات پوستی، اسهال یا استفراغ است.
بسیاری از والدین نگران آلرژی بادام زمینی هستند. زمانی که نوزادان می توانند غذاهای حاوی بادام زمینی بخورند به خطر ابتلا به آلرژی غذایی بستگی دارد:
- اکثر نوزادان می توانند محصولات بادام زمینی را در حدود 6 ماهگی مصرف کنند
- نوزادانی که اگزمای خفیف تا متوسط دارند، بیشتر در معرض خطر آلرژی غذایی هستند. آنها معمولاً می توانند محصولات بادام زمینی را در حدود 6 ماهگی بخورند. اگر در این مورد نگرانی دارید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک خود مشورت کنید.
- نوزادانی که اگزما شدید یا آلرژی به تخم مرغ دارند در معرض خطر بالایی برای آلرژی به بادام زمینی هستند. اگر کودک شما در معرض خطر بالایی است، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کودک خود مشورت کنید. ممکن است کودک شما به آزمایش آلرژی نیاز داشته باشد. ارائه دهنده کودک شما همچنین می تواند زمان و نحوه دادن محصولات بادام زمینی را به کودک شما توصیه کند.
- برخی از مواد غذایی وجود دارد که باید از دادن آنها به کودک خود اجتناب کنید:
- قبل از 1 سالگی به نوزاد خود عسل ندهید. عسل ممکن است حاوی باکتری هایی باشد که می تواند باعث بوتولیسم در نوزادان شود.
- از مصرف شیر گاو قبل از 1 سالگی خودداری کنید، زیرا تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزادان را ندارد و نوزادان نمی توانند آن را هضم کنند.
- نوشیدنی ها یا غذاهای غیر پاستوریزه (مانند آبمیوه، شیر، ماست یا پنیر) ممکن است کودک شما را در معرض خطر عفونت coli قرار دهد. E coli یک باکتری مضر است که می تواند باعث اسهال شدید شود.
- برخی از غذاهایی که می توانند باعث خفگی شوند، مانند آب نبات سفت، ذرت بو داده، آجیل کامل و انگور (مگر اینکه به قطعات کوچک بریده شوند). این غذاها را قبل از 3 سالگی به کودک ندهید.
- از آنجایی که حاوی قند زیادی است، نوزادان نباید قبل از 1 سالگی آب میوه بنوشند