نوجوانی، یکی از حساس ترین مراحل زندگی از نظر رشد جسمی و روحی انسان می باشد. از این رو، پرداختن به رژیم غذایی نوجوانان و روشن سازی بایدها و نبایدهای تغذیه ای در این دوران، یکی از مسائل مهم و مطرح در جامعه است. یک نوجوان، چه دختر و چه پسر باید به فکر تقویت جسم خود برای داشتن آینده ای سالم باشد. چنین عملی می تواند از بروز بسیاری از بیماری ها همچون پوکی استخوان، چربی خون، فشار خون، دیابت و… در سنین میانسالی و پیری پیشگیری کند. برای این منظور لازم است تمام ریزمغذی های ضروری از جمله ویتامین ها، پروتئین و مواد معدنی مختلف به میزان لازم و بی کم و کاست در رژیم غذایی این گروه سنی قرار گیرد. در زیر، بایدها و نبایدهای لازم را به صورت واضح تر ذکر کرده ایم.
بایدهای رژیم غذایی مخصوص نوجوانان
شما به عنوان یک نوجوان، باید نیازهای جسمی خود را شناسایی کرده و با توجه به شرایط کلی جسمانی، میزان فعالیتی که در طول روز دارید و یا حتی ورزش خاصی که انجام می دهید، نیاز خود به مواد غذایی مختلف را برطرف نمایید. فقط توجه داشته باشید که نکات زیر را به عنوان بایدهای رژیم غذایی نوجوانی رعایت کنید.
- تمام گروه های مواد غذایی را در رژیم روزانه خود بگنجانید. بدن شما باید به میزان کافی گوشت، لبنیات، حبوبات، غلات، چربی، کربوهیدرات و … دریافت کند.
- مواد غذایی سالم را بشناسید.
- تحرک داشته باشید و بدانید که ورزش کردن، همراه همیشگی رژیم غذایی سالم است.
- پرخوری نکنید و همیشه به اندازه مصرف کنید.
- سه وعده غذایی اصلی و دو میان وعده داشته باشید.
- میوه و سبزی بخورید.
- از خوردن مایعات و آب کافی غافل نشوید.
آنچه نوجوانان نباید بخورند
همیشه در مقابل بایدها، نبایدهایی هم وجود دارند و این امر در رژیم غذایی نوجوانی هم کاملا مشهود است. برخی از این موارد عبارتند از:
- فست فود نخورید.
- چربی های اشباع، غذاهای شور، کنسروها، غلات تصفیه شده، قندهای مصنوعی و نوشابه را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
- اگر می خواهید کاهش وزن داشته باشید به هیچ عنوان از رژیم های لاغری سریع و غیر اصولی پیروی نکنید.
- هیچ یک از وعده های اصلی غذایی (صبحانه، ناهار و شام) را حذف نکنید.
- هیچ کدام از گروه های غذایی مانند چربی یا کربوهیدرات ها را از رژیم غذایی خود حذف نکنید.
آیا نوجوانان می توانند رژیم لاغری بگیرند؟
متأسفانه امروزه، چاقی و اضافه وزن در تمام اقشار جامعه از کودکان و نوجوانان گرفته تا سالمندان مشاهده می شود. از سویی، همانطور که گفته شد نواجوانان در سن حساس رشدی قرار دارند و چاقی آن ها می تواند به عنوان یک مشکل بزرگ بهداشت عمومی کشور نیز تلقی شود. از جمله علل اصلی افزایش چاقی در میان این قشر از جامعه می توان به پرخوری، عدم تبعیت از رژیم غذایی سالم و به قولی، تغذیه نامناسب و همچنین کم تحرکی اشاره کرد. البته گاها عوامل دیگری همچون اختلالات روانشناختی، بیماری های خاص و استفاده از داروها هم در این امر بی تأثیر نیستند. طبیعتا نوجوانانی که این معظل را دارند، باید به سرعت به فکر چاره باشند. تبعیت از رژیم لاغری نوجوانان، آن هم به صورت کاملا اصولی و تحت نظر متخصص تغذیه یکی از بهترین راه های حل این مشکل است.