این روزها بازار رژیم درمانی و کاهش وزن با استفاده از رژیم های غذایی مختلف بسیار داغ است. اما حتما شنیده اید و حتی در اطراف خود افرادی را مشاهده کرده اید که پس از کم کردن میزان زیادی از وزن خود و دست کشیدن از رژیم درمانی، بلافاصله شروع به چاق شدن و یا به عبارتی بازگشت به وزن قبلی خود می کنند. علت این است که ایشان پس از اتمام دوره درمان خود بلافاصله به سبک زندگی قبلی خود بازگشته اند. در واقع باید به یاد داشته باشید که با رسیدن به وزن ایده آلتان، شما به پایان راه درمان خود نرسیده اید. بلکه هنوز یک گام اساسی از راه رسیدن به هدف باقی مانده است. اکنون باید به فکر ثابت نگه داشتن وزن خود با استفاده از راهکاری مناسب همچون تبعیت از یک رژیم غذایی تثبیت وزن باشید.
علت بازگشت وزن پس از لاغری چیست؟
شما سال ها دارای یک وزن مشخص و یک حالت ایستا از فرم بدن بوده اید. بدن شما به این وضعیت عادت کرده است. و به عبارتی، در این حالت راحت است. حال که شما وزن خود را کاهش داده اید با مقاومت بدن رو به رو خواهید شد. این وضعیت علی الخصوص زمانی که شما به وسیله رژیم های کوتاه مدت که ناچار به تحمل گرسنگی شدید بوده اید، وزن خود را کم کرده باشید پیش خواهد آمد. چرا که زمانی که مدتی گرسنگی می کشید، بدن شما به صورت خودکار، متابولیسم و سوخت و ساز خود را کاهش می دهد.
حال اگر با همین متابولیسم، رژیم خود را تغییر دهید مطمئنا سبب چاقی شما خواهد شد. علت دیگر این مسئله تغییرات هورمونی می باشد. رژیم لاغری ای که در پیش گرفته بودید سبب می شود. هورمون گرلین یا همان هورمون گرسنگی بیشتری ترشح شود. از این رو احتمال مصرف غذای بیشتر و در نتیجه چاقی وجود دارد.
تغذیه در دوران تثبیت وزن
همانطور که رژیم لاغری برای افراد مختلف یکسان نیست، رژیم غذایی تثبیت وزن هم یک فرمول ثابت ندارد. اما چند قانون کلی تغذیه ای برای جلوگیری از بازگشت وزن پس از رژیم درمانی وجود دارد. اولین گام، انتخاب رژیم غذایی لاغری صحیح است. بر اساس ضرب المثل معروف «خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا می رود دیوار کج» اگر اولین گام را اشتباه بردارید. رسیدن به هدف سخت تر خواهد بود. پس رژیم غذایی سالم، اصولی، زیر نظر متخصص و آهسته و پیوسته را انتخاب کنید.
دوم اینکه، رژیم سالم و سبک زندگی سالم را رویه همیشگی زندگی خود قرار دهید. لازم نیست خود را از برخی غذاها محروم کنید. تمام گروه های غذایی را مصرف کنید. اما مواد سالم را جایگزین مواد غذایی ناسالم کنید. به خود گرسنگی ندهید، هر گاه احساس گرسنگی می کنید غذاهای کم کالری مانند انواع میوه ها یا سبزیجات را مصرف کنید. علاوه بر سه وعده اصلی، میان وعده هم داشته باشید.
راهکارهای دیگر برای تثبیت وزن
از جمله اقدامات مؤثر دیگری که می توانید در جهت تثبیت وزن خود در دوره رژیم غذایی تثبیت وزن انجام دهید. می توان به نکات کلیدی زیر اشاره کرد:
- علاوه بر تناسب اندام، سلامتی را نیز اصل زندگی خود قرار دهید. برای سالم زیستن هم که شده به رژیم غذایی سالم پایبند باشید.
- صبحانه سالم و کامل بخورید.
- خوب بخوابید.
- استرس نداشته باشید.
- ورزش روزانه (حتی نیم ساعت هم که شده) را جزو برنامه همیشگی خود قرار دهید.
- وزن خود را کنترل کنید.
- به اندازه کافی آب بنوشید.