اگر جدیدا به صورت کاملا جدی به فکر در پیش گرفتن یک رژیم غذایی سالم برای کاهش یا افزایش وزن خود و صد البته بهبود وضعیت سلامت خود هستید، مطمئنا علاقه مند کسب اطلاعاتی هر چند مختصر درباره انواع رژیم های غذایی هستید. همانطور که می دانید، رژیم غذایی گیاهخواری یکی از رژیم های معروف است که امروزه بسیاری از افراد از آن پیروی می کنند. این، یکی از راه های رسیدن به سلامتی است که حتما باید توسط کارشناس تغذیه تجویز شود. اما عده ای نیز وجود دارند که به دلایل مختلف از جمله عقاید مذهبی و یا احترام گذاشتن به محیط زیست و حیوانات، این رژیم را در پیش گرفته اند.
انواع رژیم غذایی گیاهخواری
این رژیم به صورت های مختلفی اجرا می شود و به همین دلیل، گیاهخواران را می توان به چند دسته کلی تقسیم بندی کرد. سخت ترین رژیم گیاهخواری که وگان نیز نامیده می شود به این صورت است که فرد حق ندارد هیچ گونه گوشتی اعم از گاو، گوسفند، مرغ، ماهی و .. را مصرف نماید. در ضمن هر گونه لبنیات و فرآورده های حاصل از آن و همچنین تخم مرغ و سایر فراورده های حیوانی نیز در این رژیم ممنوع است. گروه های دیگر گیاهخواران، محدودیت های کمتری دارند. مثلا گیاهخواران لاکتو.اوو می توانند تخم مرغ و لبنیات مصرف کنند. گروه گیاه خواران لاکتو، تنها مجاز به استفاده از محصولات لبنی هستند. گیاهخواران اوو نیز تنها می توانند تخم مرغ بخورند و لبنیات مصرف نمی کنند.
فواید گیاه خوار شدن
رژیم غذایی گیاهخواری انواع میوه ها، سبزیجات، مغزها، آجیل ها، حبوبات، غلات، کره گیاهی و مواد غذایی سالم فراوان را در خود جای داده است. اگر طبق نیاز سلامتی عمومی فرد تجویز شده و به صورت کاملا اصولی رعایت شود می تواند تمام نیازهای بدن را برآورده کند و فواید زیادی برای فرد به ارمغان آورد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به افزایش چربی سوزی و کاهش توده های بدن و در نتیجه افزایش سرعت روند کاهش وزن.
- فیبر موجود در گیاهان مختلف به ثابت نگه داشتن میزان قند خون و کاهش خطر حمله قلبی می شود.
- رژیم غذایی گیاهخواری به پاکسازی ذهن شما و کاهش خطر ابتلا به افسردگی کمک می کند.
- جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع دوم و همچنین کمک به کنترل و درمان آن.
- سبزیجات و میوه ها منبع غنی پتاسیم هستند و به کاهش فشار خون بالا کمک می کنند.
- گیاهخواری سبب کاهش علائم آسم می شود.
آیا رژیم غذایی گیاهخواری مضراتی هم دارد؟
بارها و بارها گفته ایم، رژیمی که بدون پایه و بدون توجه به شرایط بدن فرد در پیش گرفته شود نه تنها سودی نخواهد داشت. بلکه می تواند به سلامتی فرد آسیب وارد کند. رژیم غذایی گیاهخواری هم از این قاعده مستثنا نیست و نباید خودسرانه گیاهخوار شوید. از سویی باید توجه داشته باشید که حتی اگر قرار است گیاهخوار شوید، حتما باید بدن شما در طول روز تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نماید. چرا که پیروی طولانی مدت از هر رژیم غذایی که شما را ناچار به حذف یا محدود کردن برخی از مواد غذایی می کند کاری نادرست است.