کودکان به غذاهای مناسب در زمان مناسب نیاز دارند تا رشد کنند و رشد کنند. بحرانی ترین زمان برای تغذیه کودک در طول دوره 1000 روزه از بارداری تا دومین تولد کودک است.
اهمیت تغذیه کودک
در دو سال اول زندگی، شیردهی زندگی را نجات می دهد، کودکان را در برابر بیماری ها محافظت می کند، رشد مغز را تقویت می کند و منبع غذایی ایمن و مغذی را برای کودکان تضمین می کند. یونیسف و سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می کنند که شیرخواران ظرف یک ساعت پس از تولد شروع به شیردهی کنند، شش ماه اول به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه شوند و تا 2 سالگی یا بیشتر به شیر مادر ادامه دهند.
در سن 6 ماهگی، کودکان باید اولین غذاهای خود را شروع کنند. کودکان خردسال باید به طور مکرر و به مقدار کافی در طول روز تغذیه شوند و وعده های غذایی آنها باید غنی از مواد مغذی و دارای گروه های غذایی متنوع باشد. مراقبان باید غذاها را با دست ها و ظروف تمیز تهیه و تغذیه کنند و با کودک خود تعامل داشته باشند تا به سیگنال های گرسنگی او پاسخ دهند.
چه، چه زمانی و چگونه کودکان قبل از 2 سالگی مهمتر از هر زمان دیگری در زندگی است. با این حال، امروزه بسیاری از نوزادان و کودکان خردسال تغذیه مورد نیاز برای زنده ماندن و رشد را دریافت نمی کنند.
کمتر از نیمی از نوزادان جهان از قدرت نجات زندگی شیردهی در اولین ساعت زندگی خود بهره می برند. و از هر پنج نوزاد کمتر از 6 ماه فقط سه نوزاد به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می شوند.
اولین غذاهای کودکان اغلب فاقد تنوع بوده و انرژی و مواد مغذی کمی دارند. در سطح جهان، از هر سه کودک 6 تا 23 ماهه، یک نفر از حداقل رژیم غذایی متنوع مورد نیاز برای رشد و تکامل سالم استفاده می کند.
رژیم در تغذیه کودک
رژیم غذایی کودکان خردسال غالباً شامل غلات است – با مقدار کمی میوه، سبزیجات، تخم مرغ، لبنیات، ماهی یا گوشت. بسیاری به طور فزاینده ای با نوشیدنی های شیرین و تنقلات بسته بندی شده حاوی نمک، شکر و چربی تغذیه می شوند.
رژیم های غذایی نامناسب در اوایل دوران کودکی می تواند منجر به کمبود ویتامین ها و مواد مغذی ضروری شود – مانند کمبود ویتامین A، که ایمنی کودکان را ضعیف می کند، خطر نابینایی آنها را افزایش می دهد و می تواند منجر به مرگ در اثر بیماری های رایج دوران کودکی مانند اسهال شود.
برآورده کردن نیازهای مواد مغذی کودکان در اوایل زندگی می تواند چالش برانگیز باشد و بسیاری از والدین با موانعی برای تامین غذای مغذی، ایمن، مقرون به صرفه و مناسب برای کودکان خود مواجه هستند. این چالش ها در زمان درگیری ها، بلایا و سایر بحران های بشردوستانه بیشتر می شوند.
بهبود کیفیت غذاها و شیوه های تغذیه کودکان در اولین سال های زندگی سنگ بنای پیشگیری از سوءتغذیه در تمام اشکال آن است.
هدف برنامه های تغذیه کودک یونیسف جلوگیری از همه اشکال سوء تغذیه از طریق:
- حفاظت، ترویج و حمایت از شیردهی
یونیسف مشاوره و حمایت از شیردهی را تقویت می کند و از حمایت از مادران و سایر سیاست های محافظتی حمایت می کند. برای محافظت از مادران و نوزادان در برابر شیوههای بازاریابی که تغذیه با شیر مادر را تضعیف میکند، یونیسف برای تقویت قوانین ملی در مورد آییننامه بینالمللی بازاریابی جایگزینهای شیر مادر و قطعنامههای مربوط به مجمع جهانی بهداشت تلاش میکند. یونیسف همچنین از مادران مبتلا به اچ آی وی و سایر عفونت ها و همچنین کسانی که با شرایط اضطراری مواجه هستند، از تغذیه نوزاد حمایت می کند.
یونیسف همراه با WHO، گروه جهانی تغذیه با شیر مادر را رهبری می کند، مشارکتی از سازمان های برجسته که برای افزایش تعهد سیاسی و سرمایه گذاری در تغذیه با شیر مادر کار می کنند.
- بهبود اولین غذاها و شیوه های تغذیه برای نوزادان و کودکان خردسال
یونیسف دسترسی به غذاهای مغذی، ایمن و مقرون به صرفه را برای کودکان ۶ تا ۲۳ ماهه ترویج می کند. در مواردی که غذاهای مغذی دور از دسترس هستند، یونیسف از استفاده از پودرهای ریز مغذی متعدد و غذاهای غنی شده برای بهبود کیفیت رژیم غذایی کودکان حمایت می کند. ما به کشورها کمک میکنیم برچسبگذاری و بازاریابی غذاها و نوشیدنیهای تولید شده تجاری برای کودکان را تنظیم کنند و از مراقبان برای بهبود شیوههای تغذیه از طریق مشاوره و ارتباطات اجتماعی و تغییر رفتار حمایت میکنیم.
- بهبود غذاها و شیوه های تغذیه برای کودکان 3 تا 5 ساله
یونیسف دسترسی به غذاهای مغذی، ایمن و مقرون به صرفه و محیطهای غذایی سالم را برای کودکان در خانهها، مهدکودکها و مراکز رشد دوران کودکی ترویج میکند. در جاهایی که رژیم های مغذی دور از دسترس هستند، ما از استفاده از پودرهای ریز مغذی متعدد و غذاهای غنی شده برای بهبود کیفیت مواد مغذی رژیم غذایی کودکان حمایت می کنیم.
- ارائه مکمل های ریز مغذی و کرم زدایی
یونیسف به ارائه مکمل های ویتامین A، پیشگیری از کرم زدایی و مکمل های حاوی آهن به کودکان زیر 5 سال در مناطقی که رژیم غذایی فاقد مواد مغذی غالب است و کمبود ریزمغذی ها رایج است کمک می کند. ما به همراستایی این خدمات با دستورالعملهای جهانی و ملی کمک میکنیم و با دولتها برای ارائه مکملهای ریزمغذی به عنوان بخشی از خدمات بهداشتی معمول برای کودکان همکاری میکنیم.
- ترویج محیط های غذایی سالم
یونیسف به دولتها کمک میکند تا سیاستهایی اتخاذ کنند که محیطهای غذایی سالم را تقویت میکند، دسترسی و مقرون به صرفه بودن غذاهای مغذی را بهبود میبخشد و از کودکان در برابر مصرف غذاها و نوشیدنیهای ناسالم محافظت میکند. این شامل اطمینان از عاری بودن چنین سیاست هایی از نفوذ تجاری است.
تغذیه کودک و سلامت آن
به عنوان والدین، یکی از مهم ترین کارهایی که انجام می دهید این است که به فرزندان خود کمک کنید تا عادات غذایی سالم را بیاموزند. کودکان به یک رژیم غذایی متعادل با مواد غذایی از هر 3 گروه غذایی – سبزیجات و میوه ها، محصولات غلات کامل و غذاهای پروتئینی نیاز دارند.
کودکان به 3 وعده غذایی در روز و 1 تا 3 میان وعده (صبح، بعد از ظهر و احتمالاً قبل از خواب) نیاز دارند. میان وعده های سالم به اندازه غذایی که در وعده های غذایی سرو می کنید مهم هستند.
بهترین غذاها کامل، تازه و فرآوری نشده هستند – میوه ها و سبزیجات تازه، غلات کامل، لبنیات و گوشت. و غذاهای خانگی
شکر و جایگزین های شکر
غذاهایی ارائه دهید که شکر یا جایگزین شکر اضافه ندارند. قندهای تصفیه شده (ساکارز، گلوکز- فروکتوز، شکر سفید) عسل، ملاس، شربت ها و شکر قهوه ای را محدود کنید. همه آنها کالری مشابهی دارند و همچنین در پوسیدگی دندان نقش دارند.
جایگزینهای شکر مانند آسپارتام و سوکرالوز کالری اضافه نمیکنند و باعث پوسیدگی دندان نمیشوند، اما بسیار شیرینتر از شکر هستند و ارزش غذایی ندارند. آنها ممکن است منجر به عادت فقط دوست داشتن غذاهای شیرین شوند و سازگاری کودک شما با میوه ها و سبزیجات را دشوار کنند. ایده خوبی است که آنها را در رژیم غذایی کودک خود محدود کنید.
آبمیوه و آب
- وقتی کودکتان تشنه است، به خصوص بین وعده های غذایی و میان وعده ها، به او آب بدهید.
- آب میوه را به یک وعده (125 میلی لیتر [4 اونس]) آبمیوه 100٪ شیرین نشده در روز محدود کنید.
- سرو کردن میوه واقعی به جای آب میوه فیبر سالم را به رژیم غذایی کودک شما اضافه می کند.
- گاهی اوقات کودکان در هنگام غذا یا بین وعده های غذایی بیش از حد نوشیدنی می نوشند و باعث احساس سیری در آنها می شود.
سدیم
سدیم یک ماده معدنی است که مایعات مناسب را در بدن شما حفظ می کند. همچنین برای عملکرد اعصاب و عضلات مورد نیاز است. اما، خوردن بیش از حد سدیم می تواند منجر به فشار خون بالا شود که خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. سدیم معمولاً به عنوان نمک شناخته می شود.
- تا جایی که ممکن است به کودک خود غذاهای سالم و کم سدیم بدهید.
- غذاهای فرآوری شده و از پیش بسته بندی شده دارای مقادیر بالایی سدیم هستند.
- سدیم بیش از حد در دوران کودکی می تواند منجر به ترجیح غذای شور شود که با چاقی و/یا بیماری در آینده مرتبط است.
- از % ارزش روزانه (DV) روی برچسب مواد غذایی برای مقایسه محصولات استفاده کنید. به دنبال غذاهایی با محتوای سدیم کمتر از 15 درصد DV باشید.
در مورد چربی چطور؟
- چربی های سالم حاوی اسیدهای چرب ضروری مانند امگا 3 و امگا 6 هستند که در بدن ساخته نمی شوند و باید از غذا تامین شوند. با روغن های گیاهی مانند کانولا، زیتون و/یا سویا بپزید. چربی های سالم نیز در سس های سالاد، مارگارین های غیرهیدروژنه، کره های آجیل (مانند کره بادام زمینی) و سس مایونز یافت می شوند.
- بسیاری از چربی هایی که در دمای اتاق جامد هستند حاوی چربی های ترانس و اشباع بیشتری هستند که می توانند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهند. کره، مارگارین سفت، گوشت خوک و شورتنینگ را محدود کنید. برچسب ها را بخوانید و از چربی های ترانس یا اشباع شده موجود در بسیاری از محصولات فروشگاهی مانند کلوچه ها، دونات ها و کراکرها اجتناب کنید.
- گوشت های فرآوری شده را محدود کنید، مانند گوشت های وینر و ناهار، که همچنین دارای چربی، سدیم (نمک) و نیترات (مواد نگهدارنده مواد غذایی) هستند.
به عنوان والدین، وظیفه شما این است که:
- زمانهای منظمی برای وعدههای غذایی و میانوعده تنظیم کنید که برای کل خانواده مفید باشد. وعده های غذایی را با فرزندان خود به اشتراک بگذارید و غذا بخورید.
- غذاهای متعادل و متنوعی از همه گروه های غذایی در وعده های غذایی ارائه دهید.
- غذا را به روشی که به راحتی مدیریت کنند ارائه دهید. به عنوان مثال، برای جلوگیری از خفگی در کودکان کوچکتر، غذا را تکه تکه کنید یا له کنید.
- به فرزندان خود کمک کنید یاد بگیرند که از قاشق یا فنجان استفاده کنند تا بتوانند به طور مستقل غذا بخورند.
- کودک خود را در تهیه غذای مناسب سن و چیدن سفره بگنجانید.
- از استفاده از دسر به عنوان رشوه خودداری کنید. دسرهای سالم مانند فنجان میوه یا ماست را سرو کنید.
- به فرزندتان نشان دهید که چگونه برچسب ها را می خوانید تا به شما در انتخاب غذاها هنگام خرید کمک کند.
- پرهیز از رستورانهای فستفود اهمیت لذت بردن از وعدههای غذایی را بهعنوان خانواده و در عین حال خوردن غذاهای خانگی سالم به فرزندانتان نشان میدهد.
- وظیفه فرزند شما این است که:
- از بین غذاهایی که در زمان غذا و میان وعده تهیه می کنید، انتخاب کنید چه چیزی بخورید (و گاهی اوقات ممکن است به این معنی باشد که اصلاً نخورید).
هر چقدر می خواهند بخورند یا کم. اگر فرزند من اهل غذا خوردن باشد چه؟
- اگر فرزندتان از یک محصول غذایی یا وعده غذایی امتناع کرد، زیاد استرس نداشته باشید. از دادن چیز دیگری در بین وعده های غذایی به آنها خودداری کنید تا آنها غذا بخورند. آنها در وعده غذایی بعدی بهتر می خورند.
- اگر به نظر می رسد فرزندتان به اندازه کافی غذا نمی خورد، زیاد نگران نباشید. اگر وزن و اندازه آنها در مسیر مناسب باشد، احتمالاً آنچه را که نیاز دارند دریافت می کنند. فقط مطمئن شوید که به کودک خود غذاهای متنوعی از همه گروه های غذایی ارائه دهید تا مطمئن شوید که مواد مغذی مناسب را دریافت می کند. پزشک کودک شما رشد او را در قرار ملاقات های منظم کنترل می کند و در صورت وجود هرگونه مشکل به شما اطلاع می دهد.
- اشتهای کودکان از روز به روز یا حتی از یک وعده غذایی به وعده دیگر تغییر می کند. از آنجایی که آنها شکم کوچکی دارند، کودکان نیاز دارند که اغلب در طول روز مقدار کمی غذا بخورند. بچه ها می دانند که به چه مقدار غذا نیاز دارند و مقدار مورد نیاز بدنشان را خواهند خورد.